Visarea lucidă are loc atunci când cel care visează este conştient că visează. Aceasta conştientă nu intervine în cursul visului, dar poate să-i permită unei persoane să-şi direcţioneze visul. Visarea lucidă – controlarea visului – este o abilitate ce poate fi învăţată. Visătorii lucizi sunt cei care îşi pot controla visul în vis. Visarea lucidă este fenomenul de visare prezent la o persoană care este conştientă că visează. Iată cum se poate descrie visătorul lucid: persoană care – aparent – se afla în deplinătatea facultăţilor sale, active în mod normal în starea de veghe (de aici prezenta termenului de „lucid” în denumirea fenomenului), fiind capabilă să raţioneze clar, să-şi reminteasca liber, să acţioneze voluntar ca urmare a reflecţiei, toate acestea în timp ce continua să viseze viu, activ.
Visarea lucidă care are loc în timpul somnului profund poate să pară cumva un paradox: în vreme ce visătorii „lucizi” sunt pe deplin adormiţi, desprinşi de realitatea externă a lumii fizice, ei sunt în acelaşi timp pe deplin treji, atenţi la realitatea internă a lumii viselor. Visele lucide pot avea un conţinut foarte variat: senzorial şi perceptual (s-au făcut experimente pentru fiecare modalitate senzorială prin care s-a încercat diferenţierea viselor lucide de cele non – lucide); emoţional (s-a constatat că iniţierea şi trăirea visării lucide este însoţită de o intensificare a trăirilor emoţionale, mai ales a celor pozitive, în apărarea senzaţiei de deplină libertate); cognitiv (au fost investigate memoria, claritatea raţionamentelor, caracterul bizar, asocierile, experimentele arătând că visarea lucidă se afla într-o poziţie de mijloc între starea de veghe şi visul non – lucid). Visul lucid oferă o excelentă ocazie oamenilor de a se ocupa de visele lor şi aceste vise lucide pot fi cultivate. Dacă la sfârşitul unui episod al visului individul îşi spune: „Data viitoare, voi visa din nou; vreau să-mi reamintesc că visez”, atunci el va fi capabil să îşi continue visul. Emiterea de sugestii cu privire la un subiect despre care aţi vrea să visaţi este un pas preliminar în procesul de controlare a viselor.
Într-adevăr, unii oameni şi-au dezvoltat abilitatea de a-şi direcţiona cursul viselor, abilitate numită visare lucidă. Această abilitate este şi ea întâlnită pe grade de dezvoltate.
Visarea lucidă vă poate oferi un instrument important pentru atingerea obiectivelor, înlăturarea stresului, încercarea de noi comportamente, rezolvarea problemelor, găsirea inspiraţiei artistice sau tratarea dificultăţilor emoţionale. Puteţi direcţiona această tehnică, pentru a vă fi utilă în accesarea propriei intuiţii – dacă aceasta este intenţia dumneavoastră. După ce deveniţi capabil de a vă controla visele, le puteţi determina să vă ofere informaţii intuitive în anumite domenii.
Dezvoltarea îndemânărilor privind visarea lucidă nu este deloc dificil de realizat. Pentru început, vă recomandăm să încercaţi următorul exerciţiu:
Primii paşi în visarea lucidă
Primul pas în a învăţa să deţineţi controlul asupra viselor dumneavoastră este acela de a fi conştient, în timp ce dormiţi, că de fapt visaţi. Pentru a face asta, începeţi să vă pregătiţi încă din timpul zilei. Alegeţi-vă un obiect comun, care să vă apară în vis. Puteţi alege orice: o maşină, o floare, o prăjitură, o pereche de pantofi, o pisică, un copac. Spuneţi-vă de câteva ori în cursul zilei ca, atunci când veţi vedea obiectul ales, acesta va fi un semnal pentru faptul că visaţi. Pe lângă această, spuneţi-vă că veţi avea un vis lucid în timpul nopţii.
Înainte să mergeţi la culcare, notaţi în jurnalul dumneavoastră de vise:
„La vederea unei pisici (sau a unui obiect ales) voi şti cu certitudine că visez” . Vizualizaţi obiectul ales şi repetaţi-vă că acel obiect este un semnal. Concentraţi-vă asupra propriei respiraţii pentru câteva momente şi permiteţi-i imaginii să stăruie în minte. Când vă simţiţi pregătit, mergeţi la culcare.
În momentul în care vă treziţi, notaţi-vă tot ce vă amintiţi cu privire la experienţa trăită. Aţi văzut obiectul respectiv în în timpul visului? V-aţi amintit că este un semnal? Dacă nu, încercaţi din nou, întrucât numai exersând veţi reuşi!
Dacă obiectul chiar a funcţionat ca un semnal, încercaţi exerciţiul din nou. De data aceasta, alegeţi-vă în plus un subiect despre care să visaţi. Îi puteţi cere visului să vă arate în ce culoare să vă zugrăviţi pereţii băii. Sau aţi putea solicita experimentarea unei fantezii amuzante – de ce să nu încercaţi să zburaţi?
Visarea lucidă vă poate permite să accedeţi într-un alt univers pe care doar împreună îl putem parcurge şi înţelege.
Autor: Isabela Neagu
Coordonator material : Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro