Categories
articole

O altfel de psihologie a visului

Notăm, analizăm, discutăm şi încercăm să înţelegem ceva din ceea ce visăm. Aceasta este o acţiune complexă mobilizată şi recunoscută şi de către psihologie. În aceasta regăsim o serie de terapii, teorii şi cercetări cu privire la subiectul nostru. Psihologic vorbind se spune despre vise ca sunt activităţi ale subconştientului nostru, activat în momentul somnului profund, perfect adevărat, nu-i putem contrazice, însă cu ce metode vin ei să ne demonstreze acest lucru aparent atât de clar?

Freud şi-a început cercetarea, captând atenţia şi punând bazele unei ştiinţe vaste, aceasta poartă denumirea de Psihologie Psihodinamica sau Psihanaliza, despre care aţi auzit cu siguranţă. Este greu de apreciat implicarea directă a psihanalizei în lumea visului, însă nu putem să nu admitem că are o mare parte de adevăr, această ştiinţă care studiază şi visul. Făcând parte din viaţa noastră visul ia parte la fiecare eveniment cotidian, la un şoc, la o emoţie, la un sentiment profund, la o veste marcantă, ne conturează într-un fel viaţa, astfel susţin psihanaliştii faptul că visul se implementează psihicului nostru şi implicit „ gândurilor ” noastre nocturne, de acolo făcându-şi simţită prezenţa. Nu putem aprecia clar modul în care aceştia îşi fac analiza şi studiul de caz, însă e foarte simplu faptul că tot ceea ce şi psihologia face pentru vis, împreună cu „ partenerele ” sale adiacente de analiză este o încercare de echilibrarea şi înţelegere a acţiunilor noastre descoperite prin intermediul viselor. Visul este şi o terapie care ne linişteşte, ne ajută să ne „ odihnim ” psihicul, astfel pătrundem într-o lume în care tot ceea ce ne dorim poate deveni realitate, însă trebuie să avem grijă şi să ţinem cont de momentul de trezire, să nu-l întârziem pentru ca apoi putem avea parte de o mare dezamăgire.
Aşa că, să controlăm împreună acţiunea psihică a visului nostru şi să pătrundem spre înţelegerea ei, într-o lume magnifică, cu care împreună să putem comunica mai uşor.

Autor: Isabela Neagu
Coordonator material : Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro