Categories
articole

Cum să-mi creez jurnalul de vise?

Fie că aţi trăit în timpul visării momente explicite din viaţă, fie că încă mai lucraţi la acest proces prin reamintirea unor vise destul de simple, notiţele făcute vor întări cu siguranţă legătura cu propriul vis. Iată, în cele ce urmează, formatul pe care îl folosesc eu pentru a-mi înregistra visele. Ar putea funcţiona şi pentru dumneavoastră.

Data:

Titlul visului:
(lăsaţi acest spaţiu liber până în dimineaţa următoare, după ce vă veţi fi înregistrat visul sau visele. Un titlu vă va fi de folos mai târziu, atunci când veţi fi interesat de anumite teme parcurse).

Modul în care a decurs ziua:
(scrieţi trei sau patru propoziţii, conţinând evenimentele cheie ale zilei. Scoateţi în evidenţă emoţiile trăite).

Rezumatul problemei:
(scrieţi câteva propoziţii despre natura problemei cu care vă confruntaţi. Descrieţi câteva din posibilele soluţii şi provocări implicate de această dificultate).

Întrebarea pentru starea de visare:
(după ce aţi făcut rezumatul, formulaţi-vă preocupările într-o singură propoziţie. Încercaţi să formulaţi întrebarea astfel încât să necesite un răspuns mai complet decât „ da ” sau „ nu ”).

Visul propriu-zis:
(notaţi fiecare vis sau fragment de vis pe care vi-l amintiţi. Câteodată, se poate întâmpla să nu vă amintiţi visul, dar să vă treziţi cu sentimentul că ceva s-a rezolvat. În acest caz, scrieţi despre sentimentele pe care le trăiţi).

Interpretarea visului:
(ce gânduri sau sentimente experimentaţi cu privire la acest vis? Ce credeţi că a însemnat? Exista părţi ale visului care vi s-au părut semnificative în mod deosebit?).
Acesta este un mod de a vă compune singuri jurnalul de vise, însă cel mai important lucru este să nu omiteţi introducerea şi reţinerea celor mai importante două acţiuni care caracterizează visul, şi anume arealul (locul în care se petrece acţiunea din vis, de exemplu: o biserică) şi acţiunea din areal (rolul pe care îl aveţi în visul respectiv de exemplu: închinarea la o icoană), analizate cele două simboluri religioase pot da o însemnătate acestuia . Aceste două lucruri notate sunt foarte importante pentru a ne ajuta la înţelegerea visului.
Şi poate cele mai importante două lucruri, să aveţi pe noptieră un carneţel şi un creion pentru a nota imediat după trezire cele visate, urmând ca mai apoi să le treceţi în jurnalul online.

Autor: Isabela Neagu
Coordonator material : Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro